Vinkkejä koiran kasvatukseen

Koirankasvattaminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä, mutta tässäkin asiassa kiitos seisoo lopussa.

Sisäsiistiksi mahdollisimman pian

Kenties kaikista ensimmäinen asia, josta on hyvä aloittaa koirankasvatus, on koiran opettaminen sisäsiistiksi. Pienet koiranpennut voivat virtsata kerran tunnissa ja ulostaa jopa neljä kertaa päivässä. Siispä on tärkeää, että sisäsiistiksi oppiminen alkaa heti. Kuten kaikessa muussakin ohjaamisessa ja kouluttamisessa, on johdonmukaisuus tässäkin erittäin tärkeää.

Pentukoira tulee viedä säännöllisesti tarpeilleen esimerkiksi heti heräämisen jälkeen tai kun pentu on syönyt, juonut tai ollut tekemättä tarpeitaan vähään aikaan. Ulkona ollessa pennun kanssa ei leikitä ennen kuin tarpeet on tehty. Onnistuneesta suorituksesta kehutaan ja palkitaan, mutta on myös tärkeää jättää vahingot huomiotta.

Luo koiraan vahva suhde

Onnistuessasi tässä koiran kanssa eläminen, ulkoilu ja harrastaminen on mieluisaa. Koiraa kannattaa alkaa opettamaan luomaan kontaktia omistajaansa pienestä pitäen. Kouluttaminen aloitetaan kotona. Omistaja on passiivisena samassa tilassa koiran kanssa. Aina, kun koira kääntää huomionsa omistajaansa, koiraa kehutaan ja palkitaan välittömästi. Kun tämä on hallinnassa, voi omistaja alkaa ottamaan askeleita ja kun koira seuraa, palkitaan se välittömästi.

Sujuvaa ulkona liikkumista

Kun koira seuraa omistajaansa kotona sujuvasti, voidaan harjoittelu viedä ulos. Harjoittelu aloitetaan ulkona alusta ja vähitellen siirrytään haastavampaan ympäristöön. Palkitse koiraa runsaasti, kun se kääntää huomionsa sinuun esimerkiksi toisen koiran ohittaessa. Kun kaikki ohitukset ovat sujuvia ja koira kääntää huomionsa aina omistajaansa pyydettäessä, voidaan palkitsemista alkaa vähentämään vähemmän haastavissa tilanteissa.

Hihnakäytöksen opettelu alkaa, kun kontaktin ottamisesta pystyy palkitsemaan säännöllisesti. Koiran lähtiessä itse kiristämään hihnaa ei hihnaa pidä löysätä, vaan odottaa, että koira ottaa kontaktia omistajaansa, jolloin sitä palkitaan. Tullessaan noutamaan palkintoa hihna löystyy ja toistojen mukana koira alkaa oppia, että paineen tunne kaulalla katoaa, kun hihnassa seuraa vetämättä. Kunnon hihnakoulutuksella ulkoilutuksesta tulee mieluisaa niin omistajalle kuin koirallekin.

Jos koiraa ei kouluta muuten, niin on luokse kutsun oppiminen aivan ehdoton. Tämän koulutus voi olla myös haasteellisin kouluttaa, sillä vapaana juostessa erilaiset houkutukset, niin hajut kuin lajitoveritkin, ovat yleensä kiinnostavampia kuin vanha tuttu omistaja. Kutsuessasi koiraa luoksesi on tärkeää, että palkinto on tavallista herkullisempi ja että onnistunutta luokse tuloa palkitaan runsaasti.

Kaikki koiran kouluttaminen vaatii pitkäjännitteisyyttä, positiivisten toimintamallien vahvistamista ja toistoja toistojen perään. Jokaiselle koiranomistajalle tulee varmasti hetkiä, kun jatkuva käskyjen toistaminen väsyttää, mutta kannattaa muistaa, että koira oppii kokoajan ja on omistajan tehtävä huolehtia siitä, että koira oppii niitä oikeita tapoja ja asioita.