Vinkkejä koiran turkin hoitoon

Koiran turkkeja on monenlaisia: niin pitkä- kuin lyhytkarvaisia, suoria ja kiharia sekä karkeita ja sileitäkin. Yhteistä kaikille kuitenkin on, että turkin ja ihon huolellinen hoitaminen on tärkeää. Koiraa ei kannata pestä liian usein, jotta koiran ihon oma rasva ei häviäisi. Pestessä varotaan koiran korvia ja silmiä. Pesun jälkeen koira tulee kuivata hyvin ja koira on pidettävä lämpimässä.

Suomessa etenkin loska-aikana koirille kertyy lumipaakkuja niin turkkiin kuin anturoihinkin. Helpoiten paakuista pääsee eroon joko karstaamisella tai sulattamalla paakut lämpimällä vedellä.

Lyhytkarvaista koiraa on kenties helpoin huoltaa. Säännöllinen pesu ja harjaus pitävät turkin kunnossa. Etenkin karvanlähtöaikana säännöllinen harjaus edesauttaa karvan lähtöä.

Pitkäkarvainen rotu voi olla työläs hoidokki

Pitkäkarvaiselle koiralle säännöllinen turkin hoito on ehdotonta. Apuna pesussa on hyvä käyttää turkille sopivaa koirashampoota sekä –hoitoainetta. Monesti koiraa kuivatessa apuna voidaan myös käyttää hiustenkuivainta, kunhan lämpötila ei kuivaimessa ole liian korkea. Koiran turkkia tulee harjata säännöllisesti harjausnestettä apuna käyttäen. Pitkäkarvaisille koirille tulee helposti takkuja etenkin korvien taakse, nivusiin tai kainaloihin. Takkuja tarkistaessa ja selvitellessä on hyvä myös tarkistaa koiran anturat.

Koiran trimmaaminen sopii karkeakarvaisille koirille, joilta vanha, kasvun lopettanut karva nypitään pois uuden tieltä. On tärkeää, ettei nypintää tehdä ennen kuin karva irtoaa helposti, sillä muutoin se voi olla kivuliasta koiralle. Trimmaamisen tarkoitus on edistää koiran hyvinvointia sekä tuoda esiin rodun ominaisuuksia.

Tietoa koiran kasvattamisesta löydät artikkelista Vinkkejä koiran kasvattamiseen.